روگشایی و نقد و بررسی مجموعه شعر (هایکو) “کویر” در بلخ

گزارش: سید‌امین حسینی

“کویر” نام مجموعه‌‌ی شعر (هایکو) از آقای عبدالهادی ایوبی است که به تازه‌گی چاپ و از سوی انتشارات “نشر نگار” منتشر شده است.
این کتاب در روز دوشنبه، ۵ سرطان/تیر ۱۴۰۲ آفتابی، در کتابخانه‌ی عامه‌ی فردوسی (مزارشریف)، با حضور سیدسکندر حسینی بامداد، (رئیس کتابخانه‌ی فردوسی)، استاد صالح‌محمد خلیق، استاد شیرمحمد جوینده و استاد محمدفهیم کریمی، (استادان دانشگاه بلخ)، دکتر روح‌الله بهرامیان و جمعی از فرهنگیان، دانشجویان و شاعران بلخ، روگشایی گردید.

در نخست؛ سیدسکندر حسینی بامداد به سخنرانی پرداخته، پیشنه‌ی تاریخی و ویژه‌گی‌های شعر “هایکو” را مورد بحث و بررسی قرار داد. بامداد گفت: خاستگاه “هایکو” جاپان است و این از ژانرهای شعر آن کشور است که بعدا به دیگر زبان‌های دنیا و به زبان فارسی دری، راه یافته است. او هم‌چنان بیان داشت که در ایران از این ژانر استقبال خوب شده است و در افغانستان در کنار چند تن دیگر، آقای ایوبی هم در این عرصه کوشیده است. ایشان در پایان صحبت‌هایشان، این مجموعه را ارزنده و خوب خواند.

در بخش دوم برنامه؛ استاد صالح‌محمد خلیق، دیگاهش را در مورد “هایکو” و این کتاب بیان داشتند. وی تاکید کرد که “هایکو” قالب فشرده و دشوار است که باید در زمینه‌ی کار در این قالب، بسیار دقت و ژرف‌نگری به کار گرفته شود. استاد خلیق، حشو و زیاده‌پردازی را از آسیب‌هایی دانست که می‌تواند کار در این قالب را زیان‌بار سازد. وی در پایانِ گفته‌هایش به نکات مثبت و منفی کتاب اشاره داشته، کتاب را از زیبایی‌هایی برخوردار دانسته و برای شاعر، آرزوی موفقیت کرد.

بخش سوم برنامه به سخنرانی دکتر روح‌الله بهرامیان، اختصاص یافت. او ضمن تایید گفته‌های دو سخنران پیش از خود، اذعان داشت که تمام جریان های نو در اوایل، با رد، طرد و سرخورده‌گی رو به رو می‌شوند اما بعدها در اجتماع جا باز می‌کنند. بهرامیان، “هایکو نویسی” را در زبان فارسی دری، از جریان های نوی دانست که قدرت‌اش را نشان داده و پذیرفته شده است‌.
ایشان “هایکو” را برخاسته از اشراق و روحیه‌ی ویژه‌ی جاپانی‌ها دانسته و در مقابل، سهراب سپهری، شاعر فارسی گوی معاصر را، موثرترین شاعر از این نگاه در میان جاپانی‌ها خواند.
وی در پایان گفته‌هایش، چند شعر از این مجموعه به خوانش گرفت و به زیبایی‌های چند شعر، انگشت گذاشت.

برنامه با شعرخوانی شاعران بلخ، پخش کتاب و صرف عصریه پایان یافت. شاعرانی که در این برنامه شعرخواندند: یونس ناصری، حسن خرمی، حسیب خرمی، سید جواد(طاها حسینی)، فردین عصمتی، محمدشایان، علی یوسفی، حمزه‌ی عابر، سیدسکندر حسینی بامداد، مسعود، روح الله بهشتی، فرید شریفی، احمد سعیدیان، نسیم مبارز، صبغت الله حمید، عاطف کابلیان، دکتر روح الله بهرامیان و سید‌امین حسینی بودند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *