
هشتاد و سومین نشست ادبی چارباغ خیال
- چارباغ خیال, رویدادهای ادبی
- 1403/11/11
گزارش: #حمزه_عابر
هشتاد و سومین نشست ادبی «چارباغ خیال» در بلخ، روز پنجشنبه ۱۱ دلو(بهمنماه) ۱۴۰۳ خورشیدی، با تشریفآوری شکوهمند شاعران وفرهنگیان بلخی برگزار شد.
این نشست از سوی انجمن ادبی خانهی مولانا و انجمن نویسندگان بلخ با همکاری کتابخانهی عمومی فردوسی (جهت پاسداشت از فرهنگ و ادبیات فارسی و به منظور شناسایی چهرههای برتر ادبی از دل نویسندگان و شاعران جوان و ارائهی راهکار مفید و راهگشا برای باروری و ارتقادهی آنها)، برگزار شد.
نشست هشتاد و سوم چارباغ خیال با گردانندگی «ویس شیرازد» یکی از شاعران جوان بلخ آغاز شد و با خوانش متن کلاسیک، نقد و بررسی شعر و خوشخوانی شعر همراه بود.
در نخستین گام، استاد صالح محمد خلیق به منظور شناسانیدن و آشنایینمایی جوانان معاصر با ادبیات کهن فارسی و روش درستخوانی بعضی از واژگان قدیم، شاهنامهی فردوسی را باز نموده و ابیاتی چند از بخش سوم زندگینامهی «فریدونپادشاه» را برخواند.
پس از آن نوبت به بخش نقد و بررسی شعر رسید و چندین دوبیتی از آقای «حسین زبردست» بررسی و تحلیل شد.
در خصوص شعر آقای زبردست، استاد «صالح محمد خلیق» نقد و برداشتهای خودش را شریک ساخت که در خطوط زیر به صورت چکیده به آنها اشاره شده است.
چکیدهی دیدگاه پژوهشگر بلخ:
دوبیتیهای آقای زبردست دارای زبان و تصاویر امرزوی است و شاعر به خوبی با زبان حکایت پدیدهها آشنایی یافته است و به درستی از آن کار میگیرد. از آرایههای ادبی گوناگون برای زیباییسازی تصویرهای ذهنی خودش بهره میجوید و در این امر تا حدودی موفق نمایان میشود، اما نکاتی جهت استحکام این دوبیتیها قابل ملاحظه است و بایست درنظر گرفته شود و آن اینکه شاعر در حفظ صنعت مراعات النظیر سعی نماید و عبارات و مصراعهای شعر را با تنیدگی دچار سازد تا تعادلی میان مصراعهای دوبیتیها ایجاد شود و معانی و تصاویر مورد نظر دارای انسجام کامل یا حد اقل قابل قبول باشد و طوری احساس نشود که گویا تصویر برای تکامل خودش نیازمند پرداخت بیشتری است.
آقای زبردست در خلق این دوبیتیها کاشافانه و شاعرانه ظاهرشده است و این مهم میطلبد تا جهت برجستگی بیشتر این موارد، نکاتی یادشده را درنظر گرفته و در گامهای بعدی با تحکم بیشتر به سرایش بپردازد.
در بخش اخیر، جمع شکوهمند چارباغ خیال:
عصت الله عاقلی، سید احمدرشاد حیدری، لطف الله علیزاده، سهراب حفیظی، عاطف کابلیان، محمدالله احساس، ثاقب خراسانی، مهدی مهدیار، فضل ربی افتقار، سید شاه محمد اسماعیلزاده، محمد یوسف جمال، استاد صالح محمد خلیق و ویس شیرزاد شعرهای تازهی خودشان را خوشخوانی نمودند.
این نشست همانند ساییر نشستهای چارباغ خیال با گرفتن عکسهای یادگاری به پایان رسید.










