دفتر شعر “مویههای آمو” در دومین همایش ادبی “شبهای بلخ” رونمایی شد
گزارش: سید امین اسفندیار
پنجشنبه،2 قوس (آذرماه) ۱۴۰۲ هجری خورشیدی، دومین همایش از سلسله برنامههای ادبی «شبهای بلخ» با حضور پر شور فرهنگیان، شاعران،نویسندگان،مدیران مراکز فرهنگی،مسئولین محلی، اساتید دانشگاهها و مکاتب ولایت بلخ برگزار گردید. در این گردهمایی شاعرانه که به مناسبت هفتهی کتاب،کتابخوانی وکتابدار برگزار شده بود دفتر شعر «مویههای آمو» اثر سیدسکندر حسینی بامداد (شاعر، نویسنده و رئیس کتابخانهی عمومی فردوسی) نیز رونمایی صورت گرفت.
این رویداد ادبی از سوی کتابخانهی عمومی فردوسی، انجمن ادبی«خانهی مولانا»، خانهی فرهنگ جمهوری اسلامی ایران و انجمن «نویسندگان بلخ» و خانهی فرهنگ جمهوری اسلامی ایران دایر گردیده بود که در آن شماری زیادی از شاعران، نویسندگان، فرهنگیان، اهالی رسانه و مردم شعردوست بلخ گردآمده بودند.
این محفل با اجرای عاطف کابلیان (شاعر بلخی) با نوا ونغمات دلنشین کلام الهی توسط قاری خوشصدا و سیمای بلخی آقای سیدمجیب الله محمودی و با خوشآمد گویی سیدسکندر حسینی بامداد آغاز شد دومین همایش شبهای بلخ با شعرخوانی آزاد شاعران جوان و سخنرانی چهره های شاخص ادبی بلخ پیرامون دفتر شعر «مویههای آمو» ادامه یافت.
در نخست آقای احمدصبور صافی (مدیر بخش ترانهها و ترنم ریاست اطلاعات و فرهنگ) پیرامون این برنامه و نشستهای اینچنینی سخن گفته و از راهاندازی برنامههای از این دست، اظهار شادمانی کرده گفت: ریاست اطلاعات وفرهنگ ولایت بلخ از رویدادهای فرهنگی وبرنامههایی که منجر به تقویت مسایل فرهنگی شود حمایت خواهد کرد.
مانند همیشه استاد محمدذاکر ذاکر (مثنویخوان شناختهشدهی بلخی)، این بار با زمزمهی یکی از غزل مثنویهای توحیدی سیدسکندرحسینی بامداد؛ موجب ابتهاج معنوی محفل گردید.
در قسمت دیگر برنامه آیین «رونمایی کتاب مویههای آمو» به اجرا درآمد در این آیین رونمایی شخصیت هایی چون: استاد صالحمحمد خلیق( شاعر،نویسنده و پژوهشگر نامور بلخ) احمد صبور صافی(مدیر بخش ترانه ها وترنم ریاست اطلاعات وفرهنگ بلخ) سیدعلی موسوی (از مسؤولین ریاست اطلاعات و فرهنگ) ،علی خراسانی (فعال فرهنگی مؤسس و رئیس کتابخانه وپاتوق فرهنگی افق فردا)، الحاج عتیق الله انصاری (رئیس پیشین روضهی مبارک)حاج سیدمحمود بهشتی حسینی (پدر گرامی شاعر)، استاد محمد ذاکر ذاکر(مثنویخوان و نعتخوان برجستهی بلخ)، مولوی انوار الحق حقانی(نمایندهی کانون فرهنگی شهید توانا)،قاری محمد نادر شریفی(پیشکسوت قرآنی ورئیس دارالقرآن امام حسن مجتبی(ع) )،آقایان: صابر رضایی، علیرضا رحمانی و عاطف کابلیان (شاعران بلخی) حضور داشتند و به همراه شاعر دفتر «مویههای آمو» از این کتاب رونمایی به عمل آوردند.
استاد صالحمحمد خلیق، علیرضا رحمانی و صابر رضایی از کسانی بودند که پیرامون کتاب شعر« مویههای آمو»سخن گفتند.
استاد صالحمحمد خلیق: در آغاز صحبتهایش،چاپ و رونمایی دفتر شعر « مویههای آمو» را به شاعر این اثر و اهالی ادبیات بلخ و افغانستان خجستهباد گفته و از نهادهای برگزار کننده سپاسگزاری کرد. استاد خلیق کتاب «مویههای آمو» را به گونهی گسترده به معرفی گرفته و در بارهی محتوای آن، به تفصیل ایراد سخن نمود.
وی شعرهای این مجموعه را از نگاه زبان،درونمایه، صورخیال،ترکیبها، بسامد و ویژگیهای سبکی مورد بحث و بررسی قرار داد.
از دیدگاه استاد خلیق غزلهایی که در دفتر « مویههای آمو» چاپ شده است دارای درونمایهی میهنی، آیینی و عاشقانه دانسته و درآمیختگی هنرمندانهی این موضوعات ومفاهیم در غزلها، از سوی وی شایستهی ستایش خوانده شد.
ایشان غزلهای «مویههای آمو» را از نگاه پرداخت و تشخص سبکی به تابلوهای رنگین میناتوری تشبیه کرده و با ذکر نمونههای چند به ثبوت گفتههایشان مبادرت ورزیدند. همچنان استاد خلیق در بخشی از سخنانش به کلیدواژگان و ویژگیهایی اشاره نمود که از دید ایشان در سرتاسر شعرهای استاد بامداد پر بسامد بوده اند و مواردی چون: خاطرهانگیزی، صفای زندگی روستایی، شکوهِ کوه، باران، آبشار، برگ، رود و … را برجسته نمود.
به همینگونه از دید آقای خلیق؛ اندوهِ از دست رفتن فر و شکوه تاریخی وتمدنی میهن و نوید برای فرداهای آفتابی و آبی از دیگر ویژگیهای محتوایی شعرهای آقای بامداد دانسته شد.
استاد خلیق در فرجام گفتههایش، شعرهای کتاب «مویههای آمو» را برخاسته از متن زندگی مردم دانسته و آقای سیدسکندر حسینی بامداد را شاعر دغدغهمند ومردمی توصیف کردند.
علیرضا رحمانی: نیز پس از عرض خجستهباد و ابراز خرسندی از چاپ و رونمایی کتاب «مویههای آمو» به ایراد سخن پرداخت.آقای رحمانی سیدسکندر حسینی بامداد را شاعر خوشقریحه خوانده و در مورد ایشان گفت: از آنجایی که آقای بامداد با جوامع، فرهنگها و فضاهای گوناگون در ارتباط بوده اند شعرهایشان نیز متنوع، همهجانبه و شایستهی توجه شکل گرفته است. از نگاه آقای رحمانی زبان فخیم، دستورمندی، بیان موضوعات با زبان ساده و ارائهی داستانوارهها در قالب غزل از دیگر ویژگیهای مثبت «مویههای آمو» دانسته شده و با ذکر نمونهها به اثبات رسید.
محمدصابر رضایی: نیز با عرض خجستهباد و ابراز خرسندی از این رویداد ادبی به سخن پرداخته و کتاب «مویههای آمو» را دارای دو بخش عمدهی عاشقانه-اجتماعی و آیینی دانست. از دید آقای رضایی روانی و خاص بودن زبان از ویژگیهای نیک شعرهای آقای بامداد شمرده شدند. همچنان آقای رضایی در پایان گفتههایش خاطرنشان ساخت که برخلاف باور همگانی؛ شعر آیینی سرودن بسا دشوار بوده و نیازمند آگاهی بسنده از تاریخ و جامعهشناسی میباشد.
در پایان این بخش برنامه، یک بار دیگر سیدسکندر حسینی بامداد؛ پدیدآورندهی دفتر «مویههای آمو» از حضور شاعران، نویسندگان و اشتراککنندگان در این نشست ادبی سپاسگزاری نموده و این قسمت محفل را با خواندن غزلی با این مطلع به فرجام رساندند: « سرچشمه میگیرند از چشمت تغزلها/آشفتهی یک تار گیسوی تو کاکلها»
بخش آخر این همایش ادبی به شعرخوانی شاعران حاضر در نشست اختصاص یافت و سیدجمیل سجاد، یونس ناصری، حبیب ساغر، سیدمحمدآقا طیبی،سخی امیری، سیدامین اسفندیار، بهمن انوشه، ویس شیرزاد، ناصر فرحت، ثاقب خراسانی، حسن خرمی، گلآقا طاهری، صفتالله صفوان و یاسین شریفی به شعرخوانی پرداختند.
دومین همایش از سلسله نشست های شبهای بلخ با صرف شیرینی و طعم قهوه و گرفتن عکسهای یادگاری به فرجام رسید.
گفتنیاست دفتر شعر« مویههای آمو» توسط موسسهی فرهنگی هنری شاعران پارسی زبان، باویرایش محمد کاظم کاظمی،طراحی جلد سعید زاشکانی،صفحه آرایی،پریسا دشتی باشمارگان 500 نسخه در 117 صفحه در تهران منتشرشدهاست.