اولین نشست ادبی “شبهای بلخ”
گزارش: سید امین اسفندیار
عصر پنجشنبه۶ سنبله(شهریور) ۱۴۰۲ ه – خ بیستمین نشست هفتگی انجمن«نویسندگان بلخ» انجمن ادبی «خانه مولانا» در سالن ابنسینای کتابخانهی عمومی فردوسی با حضور سیدسکندر حسینی بامداد (رئیس کتابخانه فردوسی) محمدفهیم کریمی و شیرمحمد جوینده (اساتید دانشکدهی زبان وادبیات فارسی دانشگاه بلخ) و شاعران ونویسندگان بلخ برگزار شد. این هفته یادکرد زندهیاد محمدصادق عصیان (استاد دانشگاه بلخ) نیز بخشی از این نشست بود.
این نشست با اجرای سیدجواد (طاهاحسینی) و با تلاوت کلام الهی توسط سیدمحمدآقا طیبی آغاز شد و سیدسکندر حسینی بامداد
درگذشت صادق عصیان را به اهالی ادبیات و فرهنگ تسلیت گفته و فقدان استاد را در شرایط کنونی ضایعهی جبران ناپذیر عنوان کرد. آقای بامداد در ادامه گفت:صادق عصیان چهرهای بود که فعالیتهای علمی و ادبیاش در گسترهی فرهنگ و ادبیات هم در دانشگاه تاثیر گذار بود و هم در محیط خارج از دانشگاه و انجمنهای ادبی حضور پر رنگ داشت و چنین شخصیتی در جامعهی ادبی معاصر افغانستان کم داریم.
محمدفهیم کریمی استاد ادبیات دانشگاه بلخ مفصل پیرامون شخصیت و کارکردهای زندهیاد استاد عصیان گفتاری را ارائه داشت.
او از دانش پربار ادبی صادق عصیان، استعداد شگرف و سجایای اخلاقیشان سخن گفته و اخلاقمداری، خوشمشربی، فروتنی، جوانمردی، صداقت، وقتشناسی، حسن رفاقت، وطندوستی، شاگرددوستی و دیگر نیکیهای منشی و اخلاقی را از ویژهگی های استاد برشمردند.
استاد کریمی در بخش دوم گفتههایش کارکردهای ادبی و فرهنگی استاد عصیان را به بررسی گرفته و از آفریدههای ادبی_اجتماعی چاپ و ناچاپ شدهی آن عزیز نیز نام بردند.
در ادامه، استاد شیرمحمد جوینده نیز پیرامون زندگی ادبی صادق عصیان سخن گفته و زندگی نامهی خودنوشت استاد را به خوانش گرفتند.
همچنین یونس ناصری یکی از شاگردان صادق عصیان و دانشجوی ادبیات فارسی دری در دانشگاه بلخ نیز به ارائهی گوشهی از زندگی نامهی استاد پرداخت.
در ادامه سید ناصر فرحت، سخی امیری، فردین عصمتی و حمزه عابر و چند تن از شاعران دیگر سوگسرودههای شان را در سوگ استاد عصیان به خوانش گرفتند.